Wat is een loopneus?

Een loopneus, ook wel rinorroe genoemd, is een aandoening waarbij er een overmatige hoeveelheid vocht of slijm uit de neus komt. Deze vloeistof kan dun en waterig, dik en plakkerig zijn, of ergens daar tussenin.

Loopneus

Een loopneus is vaak een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals een virale of bacteriële infectie, allergieën of sinusitis. Wanneer de neusgangen geïrriteerd of ontstoken raken, produceren ze meer slijm in een poging irriterende stoffen, virussen of bacteriën weg te spoelen.

Naast een loopneus kunnen andere symptomen aanwezig zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Deze kunnen congestie, niezen, hoesten, keelpijn en vermoeidheid omvatten. Als de oorzaak van de loopneus te wijten is aan een infectie, kunnen er ook koorts en pijn in het lichaam zijn.

De behandeling van een loopneus hangt af van de onderliggende oorzaak. Vrij verkrijgbare medicijnen zoals decongestiva of antihistaminica kunnen voor sommige mensen nuttig zijn, terwijl anderen mogelijk medicijnen op recept of andere behandelingen nodig hebben, zoals neussprays met zoutoplossing of neussprays met corticosteroïden. Als de oorzaak te wijten is aan een infectie, kan rust en gehydrateerd blijven ook nuttig zijn bij het beheersen van de symptomen. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als de symptomen aanhouden of ernstig zijn.