Wat is antihistamine?

H1-antagonisten, veelal antihistamine of antihistaminica genoemd zijn medicijnen die symptomen van allergieën helpen te verlichten, zoals hooikoorts, netelroos, conjunctivitis en reacties op insectenbeten of -steken. Dit doen ze door de effecten van histamine, een natuurlijke chemische stof die door het lichaam wordt geproduceerd als reactie op allergenen en andere irriterende stoffen, te blokkeren. Histamine is verantwoordelijk voor veel van de symptomen die gepaard gaan met allergieën, zoals jeuk, niezen, loopneus en netelroos.

Antihistamine medicijn tabletten

Waarvoor gebruikt?

Antihistamine worden vaak gebruikt om symptomen van allergieën te behandelen, waaronder hooikoorts, allergische rhinitis en netelroos. Ze kunnen ook worden gebruikt om symptomen van andere aandoeningen te behandelen, zoals bewegingsziekte, misselijkheid en slapeloosheid.

Vormen

Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, vloeistoffen en neussprays. Sommige antihistaminica zijn zonder recept verkrijgbaar, terwijl voor andere een recept van een zorgverlener nodig is.

Bijwerkingen

Antihistamine kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, droge mond, wazig zien en obstipatie. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat u antihistaminica gebruikt, vooral als u andere medische aandoeningen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Bovendien mogen sommige antihistamine niet worden gebruikt door bepaalde bevolkingsgroepen, zoals zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, of kinderen onder een bepaalde leeftijd.